top of page
Zoeken

Hoe krijg je balans in je L&D budget?

De budget meetings liggen in je bedrijf samen met de zonnige zomer wellicht achter je. Of misschien kijk je met een ‘warm’ gevoel uit naar de financiële planning van 2023. Net zoals de oktobermaand waarin we ons nu bevinden, laten budgetrondes dikwijls een kil gevoel na, in het bijzonder wanneer het om Learning & Development (L&D) gaat.


85% versus 15%


Veel organisaties maken een lijst met gevolgde opleidingen. Onderaan de streep staat dan een bedrag wat gezien wordt als het L&D budget. Dat is op zich een goede start. De vraag is alleen: ‘Hoe goed zijn we nu eigenlijk bezig?’ Als we 85% van dat bedrag uitgeven aan verplichte opleidingen kunnen we als bedrijf niet direct zeggen dat we investeren in strategisch leren en ontwikkelen. Uiteraard zijn verplichte opleidingen nodig om compliant te zijn. Maar hoeveel blijft er dan nog over voor de echte knikkers?


85% van het leerbudget wordt doorgaans aan verplichte opleidingen besteed. Hoeveel blijft er dan over voor de echte knikkers?

We trappen een open deur in als we zeggen dat levenslang leren en nieuwe vaardigheden ontwikkelen cruciaal zijn voor bedrijven die bouwen aan het nieuwe normaal. Want wie zegt dat nou niet…? Volgens het LinkedIn Learning Report van 2022 zien 72% van de L&D leiders dat leren en ontwikkelen een meer strategische functie binnen hun onderneming krijgt. En hier is het goede nieuws. Met de vijf clusters hieronder krijg je meer inzicht in je budget en kan je aan het einde van de rit meer investeren in strategisch leren.





Cluster je opleidingen!


Verdeel je opleidingen dus in clusters. Dat zorgt ervoor dat je een goed zicht krijgt op waar de grootste investeringen in worden gedaan. Je ziet bovendien of je als organisatie ook toekomstgericht met je L&D beleid bezig bent. Dit zijn de vijf clusters die wij dikwijls gebruiken en die ons al keer op keer hebben geholpen om ons verhaal te vertellen: Onboarding, Compliance, Project, Strategisch en Persoonlijk.


1. Onder compliance vallen alle door wetgeving, regulering of organisatiebeleid verplichte opleidingen. Dat zijn bijvoorbeeld de verplichte PE-punten voor artsen, veiligheidssessies voor havenarbeiders of verplichte cybertrainingen voor bedienden.


2. Als een bedrijf een nieuw systeem introduceert is daar meestal een opleiding voor nodig. Hoe werkt de tool, wat mag ik wel gebruiken, wat niet, etc.? Die opleidingen vallen onder het kopje projecten. Denk bijvoorbeeld aan de invoering van Microsoft Teams.


3. Onboarding zijn de opleidingen die je volgt tijdens je inwerkperiode om je een goede start te geven. Dat kunnen opleidingen zijn specifiek voor jouw baan, maar ook over de organisatiecultuur.


4. Strategische opleidingen worden ingezet om medewerkers up-to-speed te krijgen met de nieuwe koers en visie van de onderneming. Denk daarbij aan een organisatie die meer verkoopgedreven wil zijn en haar medewerkers een uitgebreide salesopleiding laat volgen om zo de doelstellingen te behalen.


5. Bij persoonlijke opleidingen staat de medewerker centraal. Samen met HR kijkt de manager naar de persoonlijke behoeften om zijn collega te laten groeien. Een groot stuk van het initiatief ligt bij de medewerker zelf onder aanmoediging van de manager.


Oktober luidt niet alleen de herfst is. Het is ook de maandhoroscoop van de weegschaal. Het ideale moment dus om een balans te maken.

De balans


De kunst is om een juiste balans te vinden tussen al die clusters. Een onderneming die veel verplichte opleidingen moet organiseren zal uiteraard meer in compliance investeren. Maar de klepel mag niet doorslaan. Anders kunnen medewerkers niet over hun eigen loopbaan meedenken. Een organisatie die vooral veel investeert in onboarding om mensen goed en wel te laten starten, maar vervolgens geen verdere opleidingsmogelijkheden aanbiedt zal veel mensen ook snel weer zien vertrekken.


Geen wet


De vijf clusters zijn geen wet. Ze zijn wel een houvast in je eigen zoektocht. Voeg iets toe, haal er iets af, verander de titels,… Hou het in ieder geval eenvoudig. Bekijk je eigen verdeling, zorg dat de clusters je verhaal ondersteunen en verfijn ze naar eigen wens.


Weg met de old school


We moeten zien weg te stappen van de old school methode, waarbij de verplichte huishouding op orde moet zijn en waar een opleiding voor persoonlijke ontwikkeling alleen voor het hoger management is weggelegd. Laten we samen op zoek gaan naar een new deal.

Comments


OR

JOIN THE FLEMISH FOXES!

De Flemish Fox community is groeiende en jij kunt daar onderdeel van uit maken. Make Learning & Development More Fun en sluit je nu aan! Schrijf je in en blijf op de hoogte van wat er in de community beweegt!

Gefeliciteerd! Je bent onderdeel van de Flemish Fox community

bottom of page